Aktuality - Gynet
Menu

Příběh pacientky: Prenatální echokardiografie zachránila miminku život

Když se nastávající maminka Pavla v polovině těhotenství dozvěděla, že její děťátko má vrozenou srdeční vadu neslučitelnou se životem, zhroutil se jí svět. Díky včasnému odhalení vady a následné operaci má však její příběh šťastný konec. Pojďme si jej ale vyprávět od začátku. 

„Když jsem zjistila, že jsem těhotná, byla jsem šťastná a nemohla se dočkat, až se nám dítě narodí,“ začíná 34letá Pavla své vyprávění. Pavla je naší dlouholetou pacientkou, a tak přirozeně i těhotenskou poradnu navštěvovala na naší klinice. Podstoupila všechna vyšetření, která se v daném týdnu gravidity doporučují, a nic nenasvědčovalo tomu, že by její miminko nemělo být zdravé. „Na prvotrimestrálním screeningu se zdálo vše v pořádku, všechny odběry a testy mi vyšly dobře, a tak jsme se o novinku podělili s rodinou a já začala nakupovat výbavu pro miminko,“ říká Pavla. Zlom však přišel při ultrazvukovém screeningovém vyšetření ve 20.tt. „Paní gynekoložka se při pohledu do monitoru ultrazvuku tvářila trochu vyděšeně, telefonovala nějakému kolegovi a rovnou mě k němu poslala na další vyšetření. Bála jsem se, co mě čeká,“ vypráví Pavla, která byla na základě podezření na anomálii srdce doporučena na speciální ultrazvukové vyšetření srdce plodu, kterému se říká prenatální echokardiografie.  

Docent Pavlíček mě ujistil, že není třeba těhotenství přerušovat 

Při fetální echokardiografii na naší klinice se jí ujal dětský kardiolog, doc. MUDr. Jan Pavlíček, Ph.D. Důkladným vyšetřením potvrdil Pavliny obavy – miminko má vrozenou srdeční vadu, tzv. transpozici velkých cév, při které je krevní oběh rozdělen na dva paralelní oběhy. Laicky řečeno, hlavní tepny (aorta a plicnice) vedou od srdce rovnoběžně namísto zkříženě. Pavla byla odeslána do Fakultní nemocnice Ostrava k došetření plodu specialistou. „Pak se rozjel neskutečný kolotoč. S manželem jsme oba podstoupili genetické vyšetření, já navíc odběr plodové vody. Na všechny výsledky jsme čekali 3 týdny, bylo to pro mě nekonečné. Naštěstí ale všechny hodnoty vyšly v normě, nepotvrdila se žádná genetická vada ani žádné přidružené srdeční vady, a tak se mi alespoň částečně ulevilo. Sice jsme ještě neměli vyhráno, ale pan docent Pavlíček mě ujistil, že není třeba těhotenství přerušovat, dítě mohu donosit, jen ho po narození čeká operace, ale zároveň příznivá prognóza, protože tato vada je operovatelná,“ vypráví Pavla s tím, že porod jí byl doporučen ve Fakultní nemocnici v Motole, kde je zároveň renomované Dětské kardiocentrum.

Mísily se ve mně všechny emoce od radosti po neskutečný strach 

Po druhou část těhotenství sledoval stav plodu doc. Pavlíček ve FNO. „Miminku se dařilo dobře, prospívalo, dokonce mi pan doktor řekl, že ho můžu porodit přirozeně. Jen mě upozorňoval, že po porodu v Motole bude malý přemístěný do Dětského kardiocentra, kde ho podle stavu srdečních komor bude čekat v řádu dnů velmi náročná operace,“ upřesňuje Pavla. Po ukončeném 39. týdnu manželé odjeli do Prahy, domluvili si ubytování v penzionu nedaleko Motola a čekali, až se vytouženému chlapečkovi začne chtít na svět. To však ani do 40. týdne nenastalo. „Třetí den po termínu porodu jsme se s lékaři domluvili, že mě už hospitalizují na rizikovém oddělení. Postupně mi porod začali vyvolávat, ale miminko to nesnášelo dobře, klesaly mu srdeční ozvy, a tak se lékaři nakonec rozhodli pro císařský řez, který proběhl v pořádku. Když se Matýsek prvně nadechl, začala jsem nekontrolovaně brečet, mísily se ve mně všechny emoce od radosti po neskutečný strach, co bude dál,“ říká maminka se slzami v očích. 

Náročná operace dopadla dobře 

Pavla se po porodu zotavovala nejdříve na JIP, poté na rizikovém oddělení, zatímco Matyáš byl v péči lékařů na JIP Dětského kardiocentra. „Byly to opravdu náročné dny, ležela jsem sama na pokoji, Matýsek byl na druhém konci nemocnice, nemohla jsem ho kojit, chodila jsem za ním jen jednou denně podívat se a pohladit ho a bouřily se mi hormony. Čekali jsme, až nám oznámí termín operace,“ říká Pavla. Lékaři z Dětského kardiocentra operovali jejího syna 6. den po narození. Náročná operace, při které je srdce dítěte napojeno na mimotělní oběh, trvala přes 7 hodin, které Pavla s manželem označují za nejtěžší ve svých životech. „Seděli jsme celou dobu na chodbě a čekali, jak to dopadne, jestli to náš bojovník zvládne,“ popisuje. Naštěstí operace dopadla dobře, lékaři přeoperovali velké cévy a vzhledem k charakteru vady by to mělo být definitivní řešení. „Transpozice velkých arterií je jednou z kritických vad, která je bez operačního řešení pro dítě fatální. Pokud je tato vada postnatálně vyřešena, dítě má velmi dobrou prognózu a ve většině případů bez reziduálních následků,“ upřesňuje doc. MUDr. Jan Pavlíček.  

Lékařům z Gynetu upřímně děkuji 

Dnes je Matyáškovi 6 let, má režim zdravého dítěte, a nebýt jizvy na hrudníku, nikdo by na něm nepoznal, že si své místo na světě musel hned po narození vybojovat. „Chtěla bych tímto moc poděkovat všem lékařům z kliniky GYNET, kteří se o mě starali, a především panu docentu Pavlíčkovi, že Matýskovu srdeční vadu odhalili včas a zajistili mi všechna potřebná vyšetření včetně porodu a péče v pražském Motole. Ani nechci domyslet, co by se stalo, kdybychom o ničem nevěděli, rodila bych v Ostravě a syn začal několik dní po porodu kolabovat. Ještě jednou všem z kliniky GYNET upřímně děkuji!“  

My přejeme statečnému Matyášovi i celé jeho rodině hodně zdraví a spokojenosti. Více o vyšetření se dozvíte zde: Fetální echokardiografie – Gynet 

Podobné články

26. 3. 2024

Březen je měsíc endometriózy

18. 1. 2024

Péče o pokožku v těhotenství: Jak předejít striím a na jaké složky si dát pozor?

7. 12. 2023

Pozor na předvánoční stres v těhotenství

Z ostatních klinik

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

Nahoru

Upozornění

 

Vážené pacientky,

oznamujeme Vám, že jsme přestěhovali ambulanci z polikliniky Terapeut ve Výškovicích do Domu zdraví v Ostravě - Dubině na adrese Horní 266/73, Ostrava-Dubina, a to k 1.4.2023. Klinika GYNET v Ostravě - Zábřehu zůstává na adrese Kotlářova 3199/8. Za případné komplikace se omlouváme a děkujeme za pochopení.

 

ordinační doby ambulance v Orlové:

PO 25.03. MUDr. Pasnišin       07:00 - 11:00

PO 25.03. MUDr. Macečková  12:00 - 15:00

ÚT 26.03. Přítomna pouze sestra

ST 27.03. MUDr. Šoustková    07:00 - 15:00

ČT 28.03. MUDr. Konečná      08:00 - 12:00

PÁ 29.03. Svátek

 

ordinační doby ambulance v Karviné:

PO 25.03. MUDr. Michejdová   10:30 - 14:00

ÚT 26.03. MUDr. Bako              09:00 - 14:00

ST 27.03.  Dovolená

ČT 28.03. Přítomna pouze sestra

PÁ 29.03. Svátek

 

V akutních případech, prosím, kontaktujte naši kliniku GYNET v Ostravě - Zábřehu (tel.: 731 446 885, 590 990 450), ambulanci v Orlové (tel.: 605 279 527, 596 512 127) nebo ambulanci v Karviné (tel.: 737 811 005, 596 380 636). Další kontakty naleznete na www.gynet.cz.

 

Děkujeme za pochopení

Tým GYNET

 

Zavřít